ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΛΑΔΙΩΝ

       (6ο Δημ. Σχολείο Κατερίνης)                                                                                    Αρχική σελίδα


 

 

«Πόσο κακό προκαλεί στο περιβάλλον το λάδι, που οι περισσότεροι καταναλωτές συνηθίζουν να πετούν στο νεροχύτη, αφού το χρησιμοποιήσουν για μαγείρεμα; Οι συνέπειες μιας τόσο συνηθισμένης επιλογής είναι τραγικές.

Μια φιάλη, ενάμισι λίτρο, τηγανελαίου που θα καταλήξει στη θάλασσα μέσω κάποιου αγωγού ομβρίων υδάτων, μπορεί να δημιουργήσει μια πετρελαιοκηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρων νερού, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!

Αν πάλι το χρησιμοποιημένο λάδι καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς είναι εύφλεκτο, προκαλεί φωτιές στις χωματερές με κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Η δε κακή συνήθεια να το ρίχνουμε στο νεροχύτη, έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων της πόλης.

Χάρη όμως στην εξέλιξη της επιστήμης, τα υγρά απόβλητα μετατρέπονται πλέον με την κατάλληλη επεξεργασία σε βιοντίζελ και όχι μόνο.

Ας υποθέσουμε πως οι πολίτες γνωρίζουν τα παραπάνω και συλλέγουν το χρησιμοποιημένο λάδι. Μετά όμως, τι το κάνουμε;

Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πληροφορήθηκαν οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων  του σχολείου μας την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011, από τον εκπρόσωπο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας κ. Ηλία Τσολακίδη.

Μετά από μια σύντομη παρουσίαση των αρνητικών συνεπειών που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι μικροί μαθητές παρέλαβαν μια ειδικά διαμορφωμένη ετικέτα για πλαστικό μπουκάλι, στο οποίο οι γονείς τους, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα μπορούν να συλλέγουν το χρησιμοποιημένο λάδι».

Φωτο 1         Φωτο 2         Φωτο 3         Φωτο 4         Φωτο 5    


   Επιστροφή στην αρχή της σελίδας                      Αρχική σελίδα

Επιστροφή στη σελίδα "εικόνες σχολικής ζωής"