2ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

            Στις 2 Φεβρουαρίου του 1971, στην πόλη Ramsar του Ιράν, υπογράφηκε η Διεθνής Σύμβαση για την προστασία και διατήρηση των υγροτόπων.

            Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών του κόσμου για την ανάγκη προστασίας τους, λόγω του ότι, ενώ η αξία τους για τη διατήρηση της ζωής είναι μοναδική, αποτελούν πάρα πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα.

            Οι υγρότοποι είναι περιοχές φυσικές ή τεχνητές, όπου το νερό και το έδαφος συμβιώνουν σε μια μοναδική για τη ζωή σχέση.

            Το έδαφος με τα συστατικά του, μαζί με το νερό, το μαγικό αυτό ρευστό της ζωής, γεννούν τα πιο ενδιαφέροντα και πολύτιμα οικοσυστήματα.

            Λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, εκβολές ποταμών, δέλτα ποταμών, χείμαρροι, αβαθείς θαλάσσιες περιοχές, υγρά λιβάδια, παραποτάμια δάση, βάλτοι, έλη, καλαμιώνες κ.α., είναι μερικά από τα οικοσυστήματα που χαρακτηρίζονται ως υγρότοποι.

            Η ζωή εμφανίστηκε μέσα στο νερό και ποτέ δεν έπαψε _ και ούτε θα πάψει _ να εξαρτάται από αυτό. Κανένας άνθρωπος, κανένα φυτό, κανένα ζώο, καμιά μορφή ζωής δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό.

            Οι υγρότοποι, ως χώροι με αξιόλογα υδάτινα αποθέματα, ως περιοχές με υψηλή παραγωγικότητα, ως μηχανισμοί για τον έλεγχο των πλημμυρών, έχουν για τον Άνθρωπο και τη ζωή στον πλανήτη ανυπολόγιστη αξία.

           

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, οι υγρότοποι είναι πολύ σημαντικά οικοσυστήματα, μεταξύ άλλων διότι:

Σ’ αυτούς αναπτύσσεται πλήθος φυτών και ζώων. Η αυξημένη λοιπόν βιολογική ποικιλότητα που παρατηρείται στους υγροτόπους, παίζει σπουδαίο και αποφασιστικό ρόλο στην ισορροπία των ευρύτερων οικοσυστημάτων.

            Τροφοδοτούν τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα και εξασφαλίζουν πόσιμο νερό για τον άνθρωπο και νερό για την άρδευση των γύρω απ’ αυτούς γεωργικών περιοχών.

            Συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος των γύρω απ’ αυτούς περιοχών, με τη μείωση των ακραίων κλιματικών συνθηκών, όπως είναι οι καύσωνες και οι παγωνιές.

            Οι υδρολογικές λειτουργίες τους εμποδίζουν το αλμυρό νερό της γειτονικής θάλασσας να διεισδύσει στα υπόγεια υδροφόρα στρώματα.

            Από τους υγροτόπους εξαρτάται η επιβίωση πλήθους αποδημητικών πουλιών και άλλων ζωικών ειδών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούνται με εξαφάνιση.

            Έχουν μεγάλη επιστημονική σημασία και αποτελούν υπαίθρια εργαστήρια έρευνας.

            Προσφέρονται ως χώροι ψυχαχωγίας και εκπαίδευσης, συνδυάζοντας μεγάλη ποικιλία φυσιολατρικών και περιβαλλοντικών ενδιαφερόντων.

            Οι υγρότοποι τέλος, με τις αισθητικές, οικονομικές και επιστημονικές αξίες τους, στηρίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τον Άνθρωπο.

            Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά περίπου 400 υγρότοποι. Από αυτούς, είναι Διεθνούς σημασίας και προστατεύονται από τη Σύμβαση Ramsar, οι υγρότοποι:

Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα-Αλυκής Κίτρους, Δέλτα Έβρου, Δέλτα Νέστου, Λίμνη Βιστωνίδα, Λίμνη Ισμαρίδα, Λίμνη Κερκίνη, Λίμνες Κορώνεια- Βόλβη,  Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Λιμνοθάλασσες Αμβρακικού Κόλπου, Λιμνοθάλασσα Κοτύχι, Λίμνη Μικρή Πρέσπα.

 …………………………………...................................................................

 Η Πιερία, λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους της ( μεγάλοι ορεινοί όγκοι, εκτεταμένη παραλιακή ζώνη με αβαθή θάλασσα, τις πηγές, κανάλια, καλαμιώνες κ.λ.π. ) είναι ένας απέραντος υγρότοπος.

            Οι σημαντικότεροι υγρότοποι τις Πιερίας είναι:

·         Ο υγρότοπος τις Αλυκής Κίτρους, όπου η εταιρία «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» έχει εγκαταστάσεις παραγωγής αλατιού, έκτασης 2.540 στρεμμάτων.

·         Ο υγρότοπος τις παραθαλάσσιας περιοχής Ν. Αγαθούπολης.

 Επίσης, υγροτοπικά οικοσυστήματα αποτελούν:

·         Η παραθαλάσσια περιοχή Κορινού, μέχρι τη Λεπτοκαρυά.

·         Οι καλαμιώνες τις περιοχής Κορινού, Καλλιθέας, Παραλίας, Κατερινόσκαλας, Βαρικού.

·         Η περιοχή του ποταμού Μαυρονέρι.

·         Η περιοχή στο Πλατανόδασος.

·         Η περιοχή του ποταμού Χελοπόταμου ( αρχαίου Βαφύρα ).

·         Η περιοχή του Πέλεκα.

·         Η περιοχή Πλαταμώνα, Νέων Πόρων.

·         Η περιοχή του αρχαιολογικού χώρου Δίου.

             Συνολικά, τα φωλιάζοντα και διερχόμενα πουλιά των υγροτόπων τις Πιερίας ξεπερνούν τα 250 είδη. Μερικά από αυτά είναι:

Σταχτόχηνα, βαλτόπαπια, θαλασσαετός, καλαμόκιρκος, βαλτόκιρκος, κοκκινοβουτηχτάρα, μαυροβουτηχτάρα, κορμοράνος, λαγόνα, ροδοπελεκάνος, αργυροτσικνιάς, λευκοπελαργός, χαλκόκοτα, κύκνος, νεροχελίδονο, το σπάνιο είδος του μαυροκέφαλου γλάρου και πολλά άλλα.

            Μερικά από τα άλλα ζώα των υγροτόπων τις Πιερίας είναι:

Οι νεροχελώνες, οι σαύρες, τα νερόφιδα, οι βάτραχοι, οι βίδρες, τα κουνάβια, οι ασβοί και άλλα.

             Οι υγρότοποι σήμερα, απειλούνται κυρίως από τις εκχερσώσεις και οικοπεδοποιήσεις, το παράνομο κυνήγι, την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων τις γειτονικές γεωργικές παραγωγές, τις παράνομες κατασκευές, την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων, τα λύματα από αποχετεύσεις οικισμών, τα απόβλητα βιομηχανιών, την παράνομη βόσκηση και την παράνομη αλιεία.

 Αυτό τον πλούτο τις Πιερικής γης, εμείς οι φιλοξενούμενοί της, θα πρέπει να τον διασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές, με κάθε τρόπο.

Γιάννης Οργανόπουλος – Γιώργος Ταξιάρχου

Φεβρουάριος 2001


Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


Επιστροφή στη σελίδα "Παγκόσμιες Ημέρες"


Αρχική σελίδα